Koffie en thee preventief tegen glioma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Eén kopje koffie of thee per dag blijkt voldoende om de kans op glioma te verminderen. Glioma is een vorm van kanker die begint in de gliacellen in de hersenen of het ruggenmerg.
Voor de studie werden de gegevens gebruikt van meer dan een half miljoen personen die deelnamen aan een grootschalige Europese studie. Van de deelnemers werd de koffie- en thee-inname geanalyseerd.
Tijdens de volgperdiode van 8,5 jaar werd bij 343 personen de diagnose glioma vastgesteld. Door het drinken van minimaal 100 ml koffie en/of thee per dag nam de kans op deze hersentumor met 44% significant af in vergelijking met personen die minder dan 100 ml koffie of thee per dag dronken. Voor mannen was dit verband sterker dan voor vrouwen.
Al eerder werd in andere studies aangetoond dat de kans op glioma kleiner was bij een hoge koffie- en thee-inname. In koffie zijn de vetoplosbare stoffen kahweol en cafestol mogelijk verantwoordelijk voor dit gunstige effect. In thee wordt het effect toegeschreven aan de polyfenolen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen