Antioxidant ellaginezuur helpt rimpels voorkomen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uitwendige toediening van ellaginezuur kan rimpels voorkomen. De antioxidant beschermt collageen tegen afbraak en vermindert ontstekingsreacties als gevolg van blootstelling aan UVB-straling. Dit bleek tijdens de bijeenkomst voor experimentele biologie, waar Koreaanse wetenschappers hun onderzoeksresultaten presenteerden.
In het laboratorium ontdekten zij dat ellaginezuur menselijke huidcellen beschermt tegen beschadiging door UV-straling door blokkade van de aanmaak van MMP (matrix metalloproteinase; een enzym dat collageen in beschadigde huidcellen afbreekt) en verminering van de expressie van ICAM (een molecuul betrokken bij ontstekingen).
Daarna vervolgden zij hun onderzoek met twaalf haarloze muizen waarvan de huid grote fysiologische overeenkomsten vertoont met die van mensen. Acht weken lang werden deze muizen driemaal per week blootgesteld aan toenemende UVB-straling zoals in zonlicht voorkomt. Er werd begonnen met een stralingsniveau welke roodheid en zonnebrand veroorzaakt en dit werd opgevoerd tot een niveau dat zeker schade aan de menselijke huid toegebracht zou hebben. Gedurende deze acht weken kreeg de helft van de muizen dagelijks ellaginezuur op hun huid aangebracht, ook op de dagen dat ze niet blootgesteld werden aan straling.
De muizen die geen ellaginezuur opgesmeerd kregen, kregen te maken met rimpels en huidverdikkingen. De muizen die wel ingesmeerd waren, ontwikkelden minder rimpels. Behandeling met ellaginezuur verminderde net als in de menselijke huidcellen ontstekingsreacties en MMP-aanmaak door collageen te beschermen tegen afbraak. De antioxidant ging tevens huidverdikking tegen.
Ellaginezuur komt voor in verschillende soorten fruit, groenten en noten. Vooral frambozen, aardbeien, veenbessen en granaatappels zijn rijk aan deze antioxidant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen