Antioxidanten bij sporten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met antioxidanten verlaagt de oxidatieve stress als gevolg van lichamelijke inspanning bij mannen en vrouwen. Vooraf aan de suppletieperiode bleek dat vrouwen in rust een hogere antioxidantenspiegel hadden dan mannen.
Dit bleek uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de University of North Carolina Greensboro in de VS. De studie betrof 25 mannen en 23 vrouwen. In drie willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 2 weken dagelijks ofwel een placebo, ofwel 400 IE vitamine E plus 1 gram vitamine C, ofwel een vastgestelde dosis fruit- en groentepoeder. Vooraf en na de suppletieperiode, en 1 week nadat de suppletieperiode was beëindigd, deden ze een loop van 30 minuten op 80% van de maximale zuurstofopname (VO2max). Bloedmonsters werden afgenomen in rust en direct na het hardlopen.
Zowel de suppletie met antioxidanten als met het fruit- en groentepoeder deed de verschillen in antioxidatieve stress bij mannen en vrouwen verdwijnen. Als gevolg van eenzelfde lichamelijke inspanning werden bij mannen en vrouwen vergelijkbare stijgingen van de concentraties markers voor oxidatieve stress in het bloed gemeten. De suppletie met C en E bleek de markerconcentratie alleen bij de mannen meer te verminderen dan het fruit- en groentepoeder.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.