Antioxidanten tegen ontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een mix van antioxidanten kan ontstekingen en oxidatieve stress voorkomen bij personen met overgewicht. Dit blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door TNO als onderdeel van de onderzoeksprogramma's ‘Gezond Leven' en ‘Personalized Health'.
Aan de crossoverstudie namen 36 gezonde mannen met overgewicht en een licht verhoogde CRP deel. Ze werden verdeeld in twee groepen en werden gedurende 5 weken aan beide interventies blootgesteld. De interventies bestonden uit dagelijkse suppletie met een placebo of een combinatie van resveratrol (druif), groene thee-extract, alfatocoferol, vitamine C, omega 3-vetzuren en lycopeen (tomatenextract). In het bloedplasma, de urine en vetweefsel werden ontstekingsstoffen en markers voor oxidatieve stress gemeten.
De antioxidantenmix leidde tot een toename van de adiponectineconcentratie met 7%. Adiponectine is een ontstekingsremmend eiwit dat gemaakt wordt in vetcellen. Daarnaast verbetert het de insulinegevoeligheid. De CRP veranderde niet. Verder werden verschillende subtiele veranderingen waargenomen die duiden op een verbetering van de endotheelfunctie, vermindering van oxidatieve stress, afname van ontstekingen in het vetweefsel en een toename van de vetzuuroxidatie in de lever.
De voedingsstoffenmix die in de studie gebruikt werd, vermindert ontstekingen en oxidatieve stress bij personen met overgewicht. Deze resultaten werden bevestigd door een langetermijnonderzoek bij muizen. Hieruit bleek dat gebruik van de mix leidde tot een risicoreductie van atherosclerose met 90%.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen