Antioxidanten zinvol tijdens bestraling

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met antioxidanten tijdens bestralingstherapie vermindert schadelijke bijwerkingen. Daarnaast blijkt dat er tijdens bestraling een aanpassing van het lichaam plaatsvindt aan de straling.
Aan de studie namen 40 vrouwen met baarmoederhalskanker deel. Ze kregen postoperatieve bestralingstherapie en werden willekeurig in twee groepen verdeeld. De vrouwen in de suppletiegroep kregen tijdens de bestraling en gedurende 1 week erna driemaal per dag een supplement met antioxidanten (60 mg vitamine C, 10 mg vitamine E, 1000 IE vitamine A en 50 mcg selenium). De vrouwen in de andere groep kregen niets extra. De mate van apoptose en oxidatie van vetten werd gemeten voor aanvang en na afloop van de suppletieperiode.
De vetzuuroxidatie nam 24 en 48 uur na de eerste stralingssessie toe bij alle vrouwen in vergelijking met het niveau voor aanvang van de bestraling. Een week en een maand na afloop van de bestralingstherapie en een week na voltooiing van een sessie namen deze parameters bij alle vrouwen weer af. De vrouwen uit de suppletiegroep hadden significant minder apoptose en vetzuuroxidatie in vergelijking met de andere vrouwen.
De resultaten laten zien dat tijdens de therapie aanpassing aan de straling plaatsvindt. Daarnaast blijkt dat antioxidanten preventief inzetbaar zijn om schadelijke bijwerkingen tegen te gaan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen