Vitamine D en kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Hoog tijd is het voor concrete stappen om de vitamine D-inname onder de bevolking aanzienlijk te laten stijgen. Dit om het aantal gevallen van diverse vormen van kanker te laten dalen.
Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een review van verschillende types studies van vitamine D ter preventie van kanker, variërend van epidemiologische en observatiestudies, een gerandomiseerd onderzoek en studies waarin de mechanismen van vitamine D ter voorkoming van kanker waren onderzocht.
Alleen al voor Canada en de VS werd berekend dat als de 25(OH)D-spiegel onder de bevolking het hele jaar door minimaal 100 tot 150 nmol/l zou zijn, dit jaarlijks ongeveer 58.000 minder nieuwe gevallen van borstkanker en 49.000 minder nieuwe gevallen van colorectaalkanker zou betekenen. Ook zouden er jaarlijks 75% minder mensen aan deze aandoeningen overlijden. Daarnaast spreken de onderzoekers de verwachting uit dat een dergelijke verhoging van de 25(OH)-spiegel de mortaliteit onder patiënten met borst-, colorectaal- of prostaatkanker met de helft zal doen dalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen