Antiviraal effect vitamine D bij covid-19

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vitamine D versterkt de werking van alfa- en bèta-interferonen na een besmetting met het SARS-CoV-2 virus. 

Deze type-1 interferonen worden geproduceerd na een virale infectie en zorgen voor afweer bij toekomstige infecties. Tevens verminderen ze de virale replicatie. Voor het onderzoek werden bloed- en speekselmonsters geanalyseerd van tachtig patiënten die met een covid-infectie op de intensive-care waren opgenomen. Ongeveer de helft van hen (43 patiënten) werd behandeld met vitamine D tijdens hun ziekenhuisverblijf. De deelnemers werden gevolgd tot 29 dagen na opname. Tevens werd een laboratoriumexperiment uitgevoerd.

Uit het celexperiment bleek dat toevoeging van vitamine D leidde tot significant hogere concentraties van genen die de antivirale interferonen alfa en bèta stimuleren (zoals MX-1 en ISG-15). Dit werd ook gezien in cellen afkomstig van bloed- en speekselmonsters van covidpatiënten die met de vitamine behandeld werden. Met vitamine D behandelde patiënten hadden bovendien met 63% significant minder kans op overlijden gedurende de volgperiode ten opzichte van onbehandelde patiënten. 

De regulerende rol van vitamine D bij type-1 interferonen suggereert het belang van het nastreven van een optimale vitamine D-status voor de preventie en behandeling van een SARS-CoV-2 infectie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen