Arginine versterkt effect cholesterolverlagers

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Duitse wetenschappers hebben gevonden dat suppletie met het aminozuur L-arginine het triglyceridenverlagende effect van statinen mogelijk versterkt. Statinen zijn geneesmiddelen die door artsen worden voorgeschreven ter verlaging van de cholesterol- en/of triglyceridenspiegel.
De studie betrof 33 patiënten bij wie een verhoogde concentratie triglyceriden in het bloed was gemeten. Na een inloopperiode van 6 weken kregen ze, in twee willekeurige groepen verdeeld, gedurende 6 weken dagelijks ofwel tweemaal daags 1500 mg L-arginine ofwel een placebo. Deze behandelingen werden vervolgens nog eens 6 weken voortgezet, echter nu in combinatie met de statine simvastatine.
Uit bloedonderzoek bleek dat de behandeling met alleen L-arginine geen effect op de concentraties bloedvetten had. Als de suppletie met deze stof echter met de behandeling met simvastatine werd gecombineerd had dit een significant grotere daling van de triglyceridenspiegel tot gevolg dan na behandeling met simvastatine plus een placebo. De combinatie van L-arginine plus simvastatine liet de triglyceridenspiegel met 141 mg/dl dalen, tegen een daling van 56 mg/dl ten gevolge van behandeling met simvastatine plus een placebo.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen