Magnesiumorotaat gunstig bij ernstig hartfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met ernstig hartfalen zijn mogelijk gebaat bij suppletie met magnesium. Dat concluderen Russische wetenschappers naar aanleiding van het onderzoek dat zij deden met 79 patiënten met deze aandoening.
Volgens de classificatie van de New York Heart Association (NYHA) betrof het in alle gevallen patiënten met hartfalen klasse IV. Dit betekent dat zij ernstige beperkingen ondervonden in hun fysieke activiteit, waarbij de klachten ook in rust aanwezig waren.
In twee willekeurige groepen verdeeld werden zij gedurende 1 jaar dagelijks gesuppleerd met ofwel magnesiumorotaat ofwel een placebo. De dosis magnesiumorotaat was de eerste maand 6000 mg/dag (ongeveer 400 mg magnesium), de overige 11 maanden 3000 mg/dag.
Er bleken aan het einde van de suppletieperiode significante verschillen in overlevingspercentage en klinische symptomen. In de magnesiumorotaatgroep was 76% van de patiënten na een jaar nog in leven tegen een percentage van 52% in de placebogroep. Daarnaast toonden 39% van de patiënten die met magnesiumorotaat waren behandeld klinische verbeteringen terwijl bij 56% van de patiënten in de placebogroep juist een verslechtering werd gezien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen