Vasculaire functie en pure chocolade

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De effecten van pure chocolade op de bloedvaten reiken verder dan alleen de bloedvatverwijdende werking. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door Wageningen Universiteit.

Er werden 44 mannen met overgewicht verdeeld in twee groepen. Ze waren in de leeftijd van 45 tot 70 jaar en kregen gedurende periodes van vier weken dagelijks 70 gram chocolade in de vorm van flavanolrijke chocolade en normale pure chocolade. De hoeveelheid cacao was in beide chocoladesoorten gelijk. Voor en na iedere interventieperiode werd de conditie van de bloedvaten bepaald. Tevens werd bijgehouden in hoeverre de deelnemers gemotiveerd waren om chocolade te eten.

De consumptie van beide chocoladesoorten leidde na vier weken tot een toename van de endotheelafhankelijke vaatverwijding zoals bleek uit een toename van de flow-mediated dilation (FMD) met 1%. Dit ging gepaard met een vermindering van vaatstijfheid zoals bleek uit de afname van de augmentation index (AIX) met 1%. Ook het aantal leukocyten (witte bloedcellen) en de expressie van leukocyten adhesie marker nam significant af. Dit gold ook voor de plasmaconcentraties van de oplosbare intercellulaire adhesiemoleculen sICAM1 en sICAM3. Dit zijn biomarkers voor ontstekingsprocessen in het endotheel van de bloedvaten. De flavanolrijke chocolade was minder geliefd vanwege de bittere smaak.

De studie geeft nieuwe inzichten in de manier waarop pure chocolade van invloed is op de vasculaire functie. Niet alleen leidt de consumptie van pure chocolade tot een verbetering van de doorbloeding, maar ook tot een afname van de hechtcapaciteit van leukocyten in de circulatie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen