Ashwagandha effectief bij reuma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met Ashwagandha (Withania somnifera) vermindert symptomen bij personen met reumatoïde artritis.

Uit een Indiase medische databank werden alle studies geselecteerd over de ontstekingsremmende werking van Ashwagandha die gepubliceerd waren in de periode van april 2008 tot maart 2020. Het betrof 77 studies waarvan in tien het effect van het kruid bij reuma was onderzocht.

Analyse van de tien onderzoeken toonde dat suppletie met gedroogde Ashwagandhawortel of een extract ervan symptomen van reuma kon verlichten. Wanneer de wortel van het kruid in poeder- of tabletvorm werd toegediend, werd een dosis van 6 gram per dag geadviseerd (overeenkomend met 600 mg extract). Wanneer een extract van Ashwagandha in capsulevorm werd toegediend, volstond een dosis van 500 mg tot 1000 mg per dag. De suppletieduur varieerde van 8 tot 12 weken. 

Ashawagandha staat ook bekend als Indiase ginseng en wordt al eeuwenlang toegepast binnen de Ayurvedische geneeskunde. De werking is zeer divers en is te danken aan de vele bioactieve stoffen van het kruid waaronder withanlolides. Dit is een groep van minstens 300 van nature voorkomende stoffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen