Astaxanthine effectief bij beeldschermwerk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met astaxanthine kan het zicht verbeteren bij personen die langdurig achter een beeldscherm doorbrengen.

De studie werd uitgevoerd bij zestig deelnemers in en leeftijd van 20 tot 64 jaar. De deelnemers kregen bij hun voeding gedurende zes weken dagelijks 9 mg astaxanthine of een placebo. Bij de deelnemers werd onder andere de gezichtsscherpte gemeten.

Bij proefpersonen van veertig jaar of ouder werd onder invloed van astaxanthinesuppletie een significant betere gezichtsscherpte gezien na beeldschermwerk ten opzichte van leeftijdgenoten in de placebogroep. Bij jongere personen werd geen effect van suppletie op de gezichtsscherpte gezien. 

Astaxanthine heeft de eigenschap gemakkelijk de bloedhersenbarrière te passeren en dus in de hersenen te kunnen komen. In het brein vermindert het oxidatieve stress in het bloed wat resulteert in een bescherming van de ciliaire spier. Deze oogspier is in staat de vorm van de lens te veranderen waardoor het mogelijk is de gezichtsscherpte in te stellen. Overigens neemt vanaf veertigjarige leeftijd de werking van de ciliaire spier geleidelijk af. Dit leidt tot accomodatieproblemen (presbyopie) waardoor het moeilijker wordt van dichtbij scherp te zien en mensen een leesbril nodig hebben. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen