Omega-3 vermindert droge ogen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren kan symptomen van droge ogen verminderen.

Aan de studie namen 478 proefpersonen deel die klachten hadden van droge ogen doordat ze veel tijd doorbrachten achter de computer (minimaal drie uur per dag gedurende een jaar). Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen gedurende drie maanden dagelijks twee capsules met omega 3-visvetzuren (per capsule: 180 mg EPA en 120 mg DHA). De andere deelnemers kregen dagelijks een placebo. Er werd niet alleen geregistreerd welke symptomen de proefpersonen hadden, maar er werden ook diverse oogtesten afgenomen.

Door suppletie met de vetzuren was er een significante afname van symptomen. In de suppletiegroep was 70% van de deelnemers na drie maanden klachtenvrij, in de placebogroep bedroeg dit percentage slechts 15%. Ook werd onder invloed van suppletie een significante toename van de traanvochtproductie gezien zoals bleek uit de zogenaamde ‘Schirmertest’. Er werd een significante verbetering gezien van de ‘Tear Break Up Time’ (TBUT); het duurde langer voordat de traanfilm droog werd.

De resultaten suggereren dat suppletie met omega 3-visvetzuren leidt tot een toename van de traanproductie en een verbetering van de stabiliteit van de traanfilm en zodoende klachten van droge ogen kan verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen