Astaxanthine verbetert HDL en triglyceriden

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Van astaxanthine weten we middels verschillende proefdierstudies dat het een gunstig effect heeft op dislipidemie en het metabool syndroom. Dit effect was bij mensen nog niet eerder onderzocht, vandaar dat er nu voor het eerst een humane studie mee is uitgevoerd.
Japanse wetenschappers verzamelden een groep van 61 proefpersonen met een gezond lichaamsgewicht en een licht verhoogde bloedvetspiegel. Zij waren tussen de 25 en 60 jaar oud en leden niet aan diabetes of hypertensie. Allen kregen dagelijks een supplement met 0, 6, 12 of 18 mg astaxanthine.
De suppletie had geen effect op de BMI en het LDL-cholesterol, maar verbeterde wel de triglyceridenspiegel en de concentratie van hert gunstige HDL-cholesterol in het bloed. De twee hoogste doseringen astaxanthine veroorzaakten een significante daling van het triglyceridegehalte en een stijging van de adiponectinespiegel. Een verhoogde adiponectinespiegel heeft direct verband met een laag risico van diabetes. De supplementen met 6 en 12 mg astaxanthine lieten het HDL-cholesterol gedurende de onderzoeksperiode significant stijgen.
Deze onderzoeksresultaten wijzen uit dat inname van astaxanthine een gunstig effect heeft op triglyceriden en HDL-cholesterol en mogelijk preventief werkt tegen diabetes.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen