Walnoten goed voor bloedvaten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit een Spaanse studie blijkt dat walnoten de elasticiteit van de bloedvatwand gunstig beïnvloedt bij patiënten met een hoog cholesterol. Daardoor wordt het risico van hart- en vaatziekten door het eten van walnoten mogelijk verlaagd.
Dr. Emilio Ros uit Barcelona deed een vier weken durende studie waarin achttien mannen en vrouwen met een hoog cholesterol mediterraans moesten eten. In de ene groep werd eenderde van de calorieën van de olijfolie, olijven, avocado’s en andere voedingsmiddelen met enkelvoudig onverzadigde vetzuren vervangen door walnoten, rijk aan het alfalinoleenzuur. Andere noten dan walnoten waren niet toegestaan in de studie.
Het bleek dat wanneer men meer dan vijf keer per week walnoten at, de elasticiteit van de slagaders met 64% was vergroot. De concentratie VCAM-1-moleculen (gaan kleven aan de vaatwand) werd verminderd met 20%. Tevens werd het totale cholesterol verminderd met 4,4% en het slechte LDL-cholesterol met 6,4%.
De werking van de walnoten wordt toegeschreven aan het hoge gehalte alfalinoleenzuur, het gunstige omega 3-vetzuur (andere vormen van omega 3-vetzuren zitten in vette vis). Daarnaast bevatten deze noten het aminozuur L-arginine, vitamine E en andere antioxidanten.
De studie laat zien dat walnoten veelbelovende eigenschappen bezitten om kransvatziekten te voorkomen, maar meer onderzoek is nodig omdat het een te kleine en te korte studie was. De studie was gefinancierd door de California Walnut Commission en gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Circulation.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen