Foliumzuur stimuleert bloedvatverwijding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met foliumzuur stimuleert vasodilatatie (bloedvatverwijding) in de huid bij oudere personen. Bij ouderen is de endotheelfunctie vaak verminderd door een afname van vasodilatatie onder invloed van stikstofoxide (NO). Dit brengt een verhoogd risico van hart- en vaataandoeningen met zich mee.

De wetenschappers voerden twee studies uit met elf jonge personen van gemiddeld 22 jaar en elf ouderen met een gemiddelde leeftijd van 71 jaar die geen hart- of vaataandoening hadden. In de eerste studie onderzochten de wetenschappers het effect van plaatselijke toediening van 5-MTHF (dosis 5 mM) - een metaboliet van foliumzuur - op de huid van de onderarmen. Het effect werd vergeleken met een placebo. In de tweede studie kregen de deelnemers gedurende zes weken 5 mg foliumzuur per dag, vervolgens kregen ze gedurende eenzelfde periode een placebo. De temperatuur van de huid werd tijdens beide experimenten constant gehouden door middel van een speciaal ontworpen pak.

Zowel de plaatselijke toediening van de metaboliet 5-MTHF als foliumzuursuppletie leidde tot een significante stikstofoxide afhankelijke vasodilatatie bij de ouderen. Echter, suppletie met foliumzuur had geen effect op de vasodilatatie bij de jongvolwassenen.

In vervolgstudies moet onderzocht worden wat de impact is van foliumzuursuppletie op het cardiovasculaire risico en bij personen met een hart- en vaatziekte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen