Astaxanthine zinvol bij hart- en vaatziekten?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De antioxidant astaxanthine verdient mogelijk een plaats binnen de preventie en behandeling van hart- en vaataandoeningen.

Oxidatieve stress en ontstekingsreacties spelen een rol bij het ontstaan van atherosclerose en daarmee van cardiovasculaire aandoeningen. Volgens de onderzoekers hebben studies naar de toediening van antioxidanten waaronder vitamine C, E en bètacaroteen tot op heden onvoldoende bewijs geleverd voor het voorkomen van cardiovasculaire gebeurtenissen en sterfte. Hoewel dergelijke studies beperkingen kennen wordt nu de hoop gevestigd op andere antioxidanten met mogelijk een grotere potentie. Astaxanthine – een carotenoïde die onder andere gevonden wordt in algen – is zo’n antioxidant.

In kortdurende studies met een beperkt aantal proefpersonen werd reeds de antioxidatieve en ontstekingsremmende werking van astaxanthine aangetoond, terwijl de biologische beschikbaarheid en veiligheid van deze stof goed bleken en geen bijwerkingen werden gemeld. In diverse experimentele studies is aangetoond dat de hartspier zijn functie behoudt wanneer astaxanthine oraal of intraveneus wordt toegediend voorafgaand aan ischemie.

Op basis van zijn fysiologische werking en experimenten kan geconcludeerd worden dat astaxanthine mogelijk een plaats verdient bij de preventie en behandeling van hart- en vaataandoeningen. Vervolgstudies waaraan personen met een verhoogd cardiovasculair risico deelnemen zijn noodzakelijk om de klinische relevantie van de antioxidant te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen