Astma door paracetamol tijdens zwangerschap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Foetussen en baby’s die blootgesteld worden aan paracetamol hebben een verhoogde kans op astma.

Er werd gebruikgemaakt van gegevens van de Norwegian Mother and Child Cohort Study. Op driejarige leeftijd werd bij meer dan 53.000 kinderen nagegaan of sprake was van astma en op zevenjarige leeftijd bij meer dan 25.000 kinderen. Tevens werd aan de hand van een database bij meer dan 45.600 kinderen nagegaan of ze astmamedicatie gebruikten.

Kinderen waarvan de moeders tijdens hun zwangerschap paracetamol hadden gebruikt, hadden op driejarige leeftijd met 13% significant meer kans op astma in vergelijking met kinderen die in de baarmoeder niet blootgesteld waren aan paracetamol. Het gebruik van paracetamol in de eerste zes levensmaanden verhoogde het risico van astma significant met 29%. Dezelfde resultaten werden gezien op zevenjarige leeftijd van de kinderen. Indicaties waarvoor moeders paracetamol gebruikten tijdens de zwangerschap waren pijn, luchtweginfecties, griep en koorts. Echter, alleen pijn bleek geassocieerd met het ontstaan van astma bij het nageslacht.

Er lijkt een direct verband te bestaan tussen prenatale blootstelling aan paracetamol, gebruik van het medicijn tijdens de eerste levensjaren en een verhoogde kans op astma.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen