Astmatici gebaat met groenlipmossel

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een groenlipmosselextract verbetert de longfunctie van personen met (inspannings)astma.

Er namen 20 astmatici aan de studie deel, waarbij tevens sprake was van inspanningsastma. Ze kregen gedurende een periode van telkens 3 weken een supplement of een placebo. De suppletieperiodes werden gescheiden door een tussenperiode van 2 weken. Het supplement bestond uit de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel met daarin 50 mg omega 3-vetzuren.

Suppletie met het groenlipmosselextract kon een significante afname van de longfunctie  verminderen (FEV1 -8% in suppletiegroep versus FEV1 -23% in placebogroep) na een zogenaamde eucapnische hyperventilatietest. Bij een dergelijke test wordt inspanningsgebonden hyperventilatie nagebootst. Ook diverse andere parameters - waaronder een marker voor oxidatieve stress - verbeterden. Daarnaast namen astmasymptomen significant af onder invloed van suppletie en werd significant minder gebruik gemaakt van snelwerkende luchtwegverwijders. 

Astmatische personen waarbij tevens sprake is van inspanningsastma kunnen baat hebben bij suppletie met een groenlipmosselextract.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen