Ayurvedisch kruid bij onvruchtbaarheid man

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met een wortelextract van Ashwagandha (Withania somnifera) leidt tot een verhoogde productie van sperma. Ashwagandha is een kruid dat binnen de Ayurvedische geneeskunde reeds lang wordt toegepast bij mannen ter bevordering van het seksueel functioneren en de vruchtbaarheid.

Er namen 46 mannen met een verminderde spermaproductie aan de studie deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De mannen in de suppletiegroep kregen gedurende negentig dagen per dag 675 mg Ashwagandha-extract. Aan het einde van de suppletieperiode werd de spermakwaliteit bepaald, evenals de concentratie van het hormoon testosteron in het bloedserum.

In de suppletiegroep nam de hoeveelheid spermacellen significant toe met 167%, de totale hoeveelheid sperma nam significant toe met 53%, terwijl de beweeglijkheid van de spermacellen met 57% significant verhoogd werd. In de placebogroep werden geen significante verbeteringen gezien. Suppletie leidde tevens tot een significante toename van het testosterongehalte in het bloedserum met 17%.

De studie levert bewijs voor de effectiviteit van het kruid bij de behandeling van mannelijke onvruchtbaarheid.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen