Selenium gunstig voor schildklier

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De schildklier is het orgaan met het hoogste seleniumgehalte per gram weefsel. Selenium is hier van belang voor de productie van selenoproteïnen. Bovendien is een kleine hoeveelheid selenium noodzakelijk voor de activiteit van het enzym dejodase. Dit enzym zorgt voor de (in)activatie van schildklierhormonen.

Sinds de ontdekking dat aangeboren schildklierafwijkingen en andere schildklierproblematiek een gevolg kunnen zijn van een jodium -of seleniumtekort is er meer inzicht gekomen in de relatie tussen selenium en de schildklier. Ook blijkt uit studies dat seleniumsuppletie een positief effect kan hebben bij diverse schildklieraandoeningen. Zo is aangetoond dat suppletie de concentratie antilichamen tegen de schildklier kan verminderen bij de ziekte van Hashimoto en bij zwangere vrouwen met anti-TPO-antilichamen. Suppletie blijkt dan ook van belang voor zwangere vrouwen omdat hiermee de kans op een schildklierontsteking na de bevalling en hypothyreoïdie aanzienlijk kan worden verkleint. Daarnaast werd een positief effect gezien bij de ziekte van Graves. Suppletie leidde tot een sneller herstel van de schildklierwerking en liet ook een positief effect zien bij een milde oogziekte van Graves.

Langdurige suppletie met selenium werd eerder in verband gebracht met een verhoogd risico van diabetes, maar de bewijsvoering hiervoor is gebrekkig. In vervolgstudies zullen de voor- en nadelen van seleniumsuppletie in relatie tot schildklierproblematiek verder onderzocht moeten worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen