B-vitaminen van bacteriën

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Gespecialiseerde immuuncellen blijken in staat stofwisselingsproducten van de B-vitaminen van specifieke bacteriën en gisten te herkennen en vervolgens het lichaam aan te zetten tot het bestrijden van infecties.
Een groep van Australische onderzoekers ontdekte dat de veel in het lichaam voorkomende MAIT-cellen (mucosal associated invariant T-cells) betrokken bij de immuunafweer, in een vroeg stadium van contact met bacteriën en gisten via typische stofwisselingsproducten van B-vitaminen geactiveerd worden. MAIT-cellen komen vooral voor in de slijmvliezen van de mondholte, de darmwand en de longen en spelen een grote rol in de bescherming tegen tal van infecties. Voor stofwisselingsproducten van de B-vitaminen foliumzuur en riboflavine werd een activerende rol voor MAIT-cellen reeds aangetoond. Ook geeft de ontdekking meer inzicht in de rol van B-vitaminen in de relatie tussen de darmflora en het immuunsysteem.B-vitainen 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen