B-vitaminen voor schizofreniepatiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Verlaging van een te hoog homocysteïne bij schizofreniepatiënten door extra B-vitaminen kan helpen symptomen van de ziekte te verminderen. Dit is de conclusie van een studie met 42 schizofreniepatiënten met verhoogde homocysteïnespiegels.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van dr. Robert Belmaker die aan de Ben Gurion Universiteit in Tel Aviv de orthomoleculaire Hoffer-Vickar Chair of Psychiatry bekleedt.
De deelnemers hadden een homocysteïne van meer dan 15 micromol per liter en kregen gedurende drie maanden 2 mg foliumzuur, 400 mcg vitamine B12 en 25 mg pyridoxine per dag. Niet alleen verlaagde dit de homocysteïnespiegel van de patiënt, maar er trad tevens een significante verbetering op van symptomen van schizofrenie, gemeten volgens de positieve en negatieve syndroomschaal. Voorts waren na drie maanden van suppletie de resultaten van neuropsychologische tests verbeterd ten opzichte van een placebo.
De gevonden resultaten geven aan dat patiënten met schizofrenie die vaak verhoogde homocysteïnespiegels hebben, gebaat kunnen zijn bij de eenvoudige, effectieve en veilige behandeling door suppletie met B-vitaminen.
De auteurs schrijven dan ook in hun conclusie: ‘Schizofrene anhedonie en sociaal isolement zou een proces op gang kunnen brengen dat de risicofactoren voor verhoogd homocysteïne bevordert. Verhoogd homocysteïne zou veranderingen in het centraal zenuwstelsel kunnen veroorzaken die dit gedrag mogelijk versterken. Voedingssuppletie zou een eenvoudige manier kunnen zijn deze cyclus bij sommige patiënten te doorbreken.’

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen