Bacterie ‘repareert’ darm

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De darm heeft een eigen ‘reparatiedienst’ waarbij specifieke darmbacteriën betrokken zijn. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in Nature Microbiology.

De wetenschappers namen een biopt van de darm van muizen om zodoende een beschadiging te creëren. Vervolgens werden DNA-monsters van het darmweefsel genomen waarmee informatie verkregen werd over de aanwezige bacteriën.

Als reactie op de verwonding werden twee immuunstoffen vrijgelaten, te weten: formyl-peptide-receptor-1 (FMP1) en neutrofiele NADPH-oxidase (NOX2). Beide stoffen stimuleren een zuurstofarme omgeving die een voedingsbodem is voor anaerobe bacteriën. Een van de bacteriën die de wetenschappers twee tot vier dagen na het biopt in hoge concentratie aantroffen was Akkermansia muciniphila. Deze bacterie stimuleert de productie en migratie van een specifiek soort darmcellen (enterocyten) naar de verwonding. Vermoedelijk produceren deze cellen vrije zuurstofradicalen waarmee gunstige darmbacteriën worden aangetrokken en de genezing van de wond in gang wordt gezet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen