Bacteriële metaboliet en Parkinson

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De bacteriële metaboliet aerugine vernietigt dopamine-producerende neuronen. Verdere experimenten tonen aan dat hierdoor Parkinsonachtige symptomen optreden.

In de studie richtten de onderzoekers zich op de metaboliet aerugine geproduceerd door de bacterie Streptomyces venezuelae. Het team isoleerde de metaboliet en stelde humane dopamine-producerende neuronen bloot aan aerugine. Om hun bevindingen verder te valideren onderzochten ze het effect van deze metaboliet op de rondworm Caenorhabditis elegans.
De metaboliet had een destructief effect op de dopamine-producerende neuronen dat leidde tot verlies van neuronen vergelijkbaar met de ziekte van Parkinson. Neurotoxiciteit werd volledig voorkomen door toediening van verschillende ijzerchelatoren, antioxidanten en een caspaseremmer, een type medicijn dat de activiteit van bepaalde enzymen (caspasen) remt. Bij C. elegans werden na toediening van aerugine bewegingsmoeilijkheden gezien en specifieke neuronale patronen die ook gezien worden bij Parkinsonpatiënten.
De ontdekking werpt een nieuw licht op mogelijke omgevingsfactoren zoals metabolieten uit het darmmicrobioom als triggers van de ziekte van Parkinson. De onderliggende oorzaken van Parkinson zijn nog niet geheel opgehelderd. Wetenschappers vermoeden dat milieufactoren zoals pesticiden een rol spelen. Recente studies benadrukken het belang van de darm-hersen-as en suggereren dat het darmmicrobioom van invloed is op het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen zoals Parkinson.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen