Nervonzuur zinvol bij Parkinson

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker
Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.
Een enkelvoudig onverzadigd vetzuur, nervonzuur, beschermt tegen leverontsteking geïnduceerd door de ziekte van Parkinson.
Eerdere studies toonden dat nervonzuur ontstekingsreacties in het brein van muizen met Parkinson remde. Naast inflammatie van het brein wordt de ziekte van Parkinson ook geassocieerd met een dysfunctie van de buikorganen en in het bijzonder een verminderde leverfunctie. Om dit nader te onderzoeken werd nervonzuur toegediend aan muizen met Parkinson. Vervolgens werd het leverweefsel van de dieren onderzocht.
Nervonzuur bleek een ontstekingsremmende werking te hebben in de lever van de muizen. Het vetzuur was van invloed op verschillende ontstekingsbevorderende signaalroutes zoals van de Tumor Necrose Factor (TNF) en Nuclear Factor kappa-B (NF-kappa-B). Beide signaalroutes spelen een voorname rol bij het ontstaan van leverontsteking. Tevens bleek dat het linolzuurmetabolisme, het arachidonzuurmetabolisme en de biosynthese van steroïdhormonen toenamen onder invloed van nervonzuur. Dit leidde tot een afname van inflammatie.
Nervonzuur wordt algemeen gevonden in olie van zaden en microalgen, en ook in supplementen. Het verkleint de kans op leverontsteking gerelateerd aan Parkinson, zo blijkt uit dit muizenexperiment.
Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.