Baobabextract verlaagt bloedglucose

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van een extract van baobabfruit verlaagt de postprandiale (na de maaltijden) glucosespiegel bij gezonde personen. Baobabfruit is afkomstig van de Afrikaanse baobabboom, ook apenbroodboom genaamd.

Aan het onderzoek namen 31 gezonde volwassenen deel. Ze werden willekeurig in een interventie- en controlegroep verdeeld. Na 8 tot 10 uur gevast te hebben kregen de deelnemers een orale glucose tolerantietest (OGTT) waarbij ze een oplossing van 75 gram glucose consumeerden. In de interventiegroep kregen de deelnemers direct daarna 250 ml van een extract van baobab. De bloedglucosespiegel werd ieder half uur gemeten tot 120 minuten na inname van de glucoseoplossing. Tevens werd het polyfenolgehalte van het extract gemeten.

Inname van het extract leidde tot een significant lagere postprandiale glucosepiek en tot een significant lagere totale toename van de glucosespiegel na inname van de glucoseoplossing. Het extract had een hoog polyfenolgehalte en een sterke antioxidatieve capaciteit. 

Het gunstige effect van baobabfruit wordt toegeschreven aan het hoge gehalte polyfenolen waaronder epicatechine en procyanidinen. Eerdere studies toonden dat deze polyfenolen in staat zijn de insulinesecretie te verhogen door stimulering van het eiwit glucagonachtige peptide-1 (GLP-1).  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen