Baobabextract verlaagt bloedglucose

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De consumptie van een extract van baobabfruit verlaagt de postprandiale (na de maaltijden) glucosespiegel bij gezonde personen. Baobabfruit is afkomstig van de Afrikaanse baobabboom, ook apenbroodboom genaamd.

Aan het onderzoek namen 31 gezonde volwassenen deel. Ze werden willekeurig in een interventie- en controlegroep verdeeld. Na 8 tot 10 uur gevast te hebben kregen de deelnemers een orale glucose tolerantietest (OGTT) waarbij ze een oplossing van 75 gram glucose consumeerden. In de interventiegroep kregen de deelnemers direct daarna 250 ml van een extract van baobab. De bloedglucosespiegel werd ieder half uur gemeten tot 120 minuten na inname van de glucoseoplossing. Tevens werd het polyfenolgehalte van het extract gemeten.

Inname van het extract leidde tot een significant lagere postprandiale glucosepiek en tot een significant lagere totale toename van de glucosespiegel na inname van de glucoseoplossing. Het extract had een hoog polyfenolgehalte en een sterke antioxidatieve capaciteit. 

Het gunstige effect van baobabfruit wordt toegeschreven aan het hoge gehalte polyfenolen waaronder epicatechine en procyanidinen. Eerdere studies toonden dat deze polyfenolen in staat zijn de insulinesecretie te verhogen door stimulering van het eiwit glucagonachtige peptide-1 (GLP-1).  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen