Berberine gunstig bij hart- en vaatziekten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met berberine, een bioactieve stof in diverse medicinale planten, kan effectief risicofactoren van hart- en vaatziekten verminderen. 

In medische databanken werd gezocht naar klinische onderzoeken waarbij het effect van berberine bij de preventie van hart- en vaatziekten was onderzocht in vergelijking met een statine (cholesterolverlager). Er werden 44 studies geselecteerd met meer dan 4600 deelnemers. De proefpersonen hadden al wel een hart-vaatziekte doorgemaakt zoals een CVA, hartinfarct of angina pectoris

Na analyse van de gecombineerde cijfers van de onderzoeken werd er geen verschil gezien tussen suppletie met berberine of het gebruik van statines voor wat betreft de daling van het totale cholesterolgehalte en van het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte. Ook werd geen verschil tussen beide behandelingen gezien voor wat betreft het triglyceridengehalte. Suppletie met berberine verminderde wel significant het risico op een beroerte, zo bleek uit een vragenlijst van het Amerikaanse National Institute of Health. Tevens leidde berberinesuppletie tot een significante daling van de ontstekingsstoffen hs-CRP, interleukine-6 (IL-6) en TNF-alfa en een significante afname van de intima-media dikte (IMD), de dikte van de binnenste twee lagen van de halsslagaderwand (carotis). Een combinatie van berberine met een statine leidde eveneens tot een significante daling van hs-CRP, TNF-alfa, totale en LDL-cholesterolgehalte en de IMD. Er werd geen verbetering gezien van het 'gunstige' HDL-cholesterolgehalte en IL-6.

Het effect van suppletie met berberine op risicofactoren van hart- en vaatziekten is vergelijkbaar met of beter dan dat van een statine en kan mogelijk de kans verkleinen op een recidief bij personen die eerder een hartaandoening doormaakten. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen