Groenten bevorderen omega 3-opname?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Mogelijk leidt de consumptie van groenten tot een betere opname van omega 3-vetzuren in de cellen.

In de studie werden 83 personen van Afrikaanse afkomst willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen gedurende zes weken dagelijks omega 3-vetzuren (2 gram EPA en 1 gram DHA) of maïs/sojaolie (placebo). Er werden voedingsvragenlijsten afgenomen en voor en na de suppletieperiode werd het vetspectrum en de vetzuursamenstelling in de rode bloedcellen bepaald.

De respons op suppletie was wisselend, ondanks een gelijke therapietrouw. Er konden hierdoor twee groepen onderscheiden worden; personen die goed reageerden op de visvetzuursuppletie (28 personen) en personen waarbij de respons op suppletie minimaal was (13 personen). In de groep personen die goed reageerden op suppletie was de daling van het triglyceridengehalte groter. Ook nam in deze groep de deeltjesgrootte van VLDL sterker af. Het bleek dat de personen die minder goed reageerden op suppletie significant minder groenten aten in vergelijking met de personen met een goede suppletierespons. Vooral de inname van peulvruchten, oranje groenten en groene bladgroenten was significant minder.

Mogelijk is er een verband tussen de inname van groenten en de opname van omega 3-vetzuren. In vervolgstudies moet deze relatie verder worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen