Berberine verlaagt cardiovasculair risico

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met berberine kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

In de medische databanken PubMed/Medline, Scopus en Web of Science werd gezocht naar gerandomiseerde klinische onderzoeken waarbij het effect van berberine bij de preventie van hart- en vaatziekten was onderzocht. Uiteindelijk werden 49 studies geïncludeerd in de meta-analyse.

Analyse van de samengevoegde resultaten toonde dat suppletie met berberine ten opzichte van een placebo gepaard ging met een significante verlaging van risicofactoren. Zo leidde berberinesuppletie tot een significante daling van het triglyceridengehalte met gemiddeld 0,27 mmol/l. Het totale cholesterolgehalte daalde significant met gemiddeld 0,53 mmol/l. Het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte nam significant af met 0,25 mmol/l, terwijl het ‘goede’ HDL-cholesterol significant met 0,03 mmol/l toenam. Suppletie met berberine verlaagde bovendien de systolische bloeddruk met gemiddeld 5,5 mmHg. Tevens leidde berberinesuppletie tot een significante daling van de nuchtere glucosespiegel met gemiddeld 0,43 mmol/l, de insulinespiegel en het HbA1c (gemiddeld glucosespiegel) met gemiddeld 0,45%. De optimale dagdosis bedroeg 1 tot 1,8 gram per dag. Na een suppletieperiode van minimaal veertig weken werd een optimaal effect bereikt.  

Berberine is een bioactieve stof aanwezig in diverse medicinale planten. De meta-analyse bevestigt het gunstige effect van berberinesuppletie bij de preventie van hart- en vaatziekten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen