Beschermend effect lycopeen tegen darmkanker?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit eerder onderzoek is gebleken dat hogere concentraties insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) in het bloed verband houden met een hoger risico van kanker. Een hogere inname van lycopeen houdt verband met een lager kankerrisico en experimentele studies hebben aangetoond dat lycopeen mogelijk invloed uitoefent op het IGF, mogelijk door middel van een effect op de insuline-achtige groeifactorbindende eiwitten (IGFBPs).
In een recente studie werd het effect van suppletie met lycopeen op het IGF-systeem nader onderzocht. Zo werden 40 mannen en 31 postmenopauzale vrouwen, in willekeurige groepen verdeeld, gedurende 8 weken gesuppleerd met ofwel 30 mg lycopeen uit tomaten in de vorm van een supplement, ofwel een placebo. De deelnemers hadden een geschiedenis van colorectale adenomen, hadden darmkanker in de familie of beide. De concentraties IGF-1, IGF-2 en IGFB-1, 2 en 3 in het bloed werden bepaald.
Uit de onderzoeksresultaten bleken na 8 weken geen significante veranderingen te zijn opgetreden in de concentraties IGF-1 en 2 en de concentratie IGFBP-3. Wel werd er bij de mannen, vergeleken met de placebogroep, een 21,7% significante stijging gemeten van de concentratie IGFBP-1. Ook de concentratie IGFBP-2 bij mannen en vrouwen steeg significant met 8,2%. Deze stijgingen in de concentraties IGFBPs resulteren mogelijk in een lagere biologische beschikbaarheid van IGF-1 wat uiteindelijk kan leiden tot een verminderd risico van darmkanker en mogelijk ook van andere soorten kanker zoals prostaatkanker en premenopauzale borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen