Beste lichaamshouding voor tablet slikken

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De houding is significant van invloed op de snelheid waarmee een tablet de maag passeert en in de darm opgenomen wordt.

Voor het experiment werd een simulatiemodel ontwikkeld, StomachSim genaamd , waarmee de biochemische en mechanische eigenschappen van een humane maag werden nagebootst. Op deze manier was het mogelijk het effect van houding op de opname van medicatie nader te onderzoeken. 

Medicatie die liggend op de rechterzij wordt ingenomen, komt het dichtst bij het laagste deel van de maag terecht. In dit deel wordt de tabletlinhoud oplost en komt het in de darm terecht voor de absorptie. Tabletten die rechtopstaand of liggend op de rug worden ingenomen, komen onder in de maag terecht. Tabletten die liggend op de linkerzij worden ingenomen, komen in het bovenste deel van de maag terecht en doen er het langst over om de darm te bereiken. De meeste tabletten beginnen pas te werken als de maag hun inhoud in de darm uitstoot. Dus hoe dichter een tablet bij het onderste deel van de maag - het antrum - belandt, hoe sneller hij opgelost wordt en zijn inhoud via de twaalfvingerige darm (eerste deel van de dunne darm) leegt. tabletten en die liggend op de rechterzijde worden ingenomen, worden meer dan twee keer zo snel opgelost dan bij inname in een rechtopstaande houding (na 10 minuten versus 23 minuten). Inname van medicatie liggend op de linkerzijde is het slechtste en heeft meer dan honderd minuten nodig om opgelost te worden. 

Ook werd het effect onderzocht van maagaandoeningen zoals een gastroparese. Bij deze aandoening wordt het voedsel vertraagd verteerd. Deze aandoening kan voorkomen bij diabetes of de ziekte van Parkinson. Het effect van de aandoening op de absorptie van medicatie is vergelijkbaar met dat van de lichaamshouding. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen