Beter geheugen met luteïne en zeaxanthine

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de carotenoïden luteïne en zeaxanthine verbetert het visueel geheugen en de leercapaciteit.

Aan het onderzoek namen negentig proefpersonen deel in een leeftijd van 40 tot 75 jaar. Ze ervoeren allen geheugenklachten, hoewel er geen sprake was van een diagnose zoals dementie. De deelnemers werden willekeurig in groepen verdeeld en kregen dagelijks een supplement met 10 mg luteïne in combinatie met 2 mg zeaxanthine of een placebo. Middels digitale geheugentesten werd het effect van suppletie geëvalueerd. 

Na zes maanden suppletie met luteïne en zeaxanthine werd een significante verbetering gezien van het visuele geheugen en visuele leervermogen ten opzichte van de placebo. Bij andere geheugentaken werden geen significante verschillen gezien tussen beide groepen. Suppletie met de carotenoïden werd goed verdragen en ging niet gepaard met bijwerkingen. 

Luteïne en zeaxanthine zijn vetoplosbare carotenoïden die in hoge concentraties aanwezig zijn in het brein. De wetenschappers vermoeden dat de antioxidatieve en anti-inflammatoire werking van de carotenoïden verantwoordelijk is voor het effect. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen