Beter geheugen met voedingssupplement

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met een speciaal samengesteld voedingssupplement verbetert het geheugen van personen met lichte geheugenproblematiek.

Voor de studie werden 34 personen geselecteerd met licht geheugenverlies. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. De deelnemers werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Personen in de suppletiegroep kregen gedurende een jaar dagelijks een voedingssupplement dat bestond uit vitamine E, foliumzuur, vitamine B12 en 1500 mg van een mix van aminozuren (n-acetylcysteïne, acetyl-l-carnitine en SAMe). De personen in de placebogroep kregen de eerste zes maanden een placebo en vervolgens gedurende zes maanden eveneens het supplement. Driemaandelijks werd het geheugen getest aan de hand van een vragenlijst en de zogenaamde kloktekentest. Bij deze laatste test moet de persoon een klok tekenen en de wijzers op tien over drie zetten. Hiermee wordt niet alleen het geheugen, maar ook uitvoerende functies gemeten.

In de suppletiegroep verbeterde de score van de geheugentest en bleef de score van de kloktekentest op peil. In de placebogroep was geen verbetering van de geheugentest merkbaar en verslechterde de score van de kloktekentest. Echter, de geheugentest verbeterde en de score van de kloktekentest bleef op peil nadat de deelnemers in de placebogroep eveneens het supplement kregen.

Al eerder werd de effectiviteit van het voedingssupplement aangetoond bij personen met de ziekte van Alzheimer. Nu blijkt dat het supplement ook een achteruitgang van het geheugen kan voorkomen bij personen met lichte geheugenproblematiek. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen