Beter stevig ontbijt dan slappe hap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Personen met diabetes hebben baat bij een stevig ontbijt. Dit blijkt uit een studie die werd gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de European Association for the Study of Diabetes.

Er werden 59 diabeten verdeeld in twee groepen. Personen in de eerste groep aten gedurende drie maanden iedere dag een stevig eiwit- en vetrijk ontbijt dat een derde van de dagelijkse hoeveelheid calorieën bevatte. Personen in de tweede groep aten een licht ontbijt met slechts 12% van de dagelijkse caloriebehoefte.

Bij de stevige ontbijters was de bloedglucosespiegel na drie maanden flink gedaald. Hetzelfde gold voor de bloeddruk. In vergelijking met de lichte ontbijters was de daling van de bloedglucosespiegel driemaal groter en de daling van de bloeddruk viermaal groter. Van de stevige ontbijters kon een derde de medicatie verminderen. Van de personen die een licht ontbijt namen moest daarentegen 17% juist meer medicatie gaan gebruiken.

Volgens de onderzoekers hadden de stevige ontbijters gedurende de dag minder honger. Mogelijk komt dit doordat eiwitten het hormoon ghreline onderdrukt. Dit hormoon wordt afgescheiden door de maagwand en wekt de eetlust op.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen