Beter uithoudingsvermogen met astaxanthine

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de carotenoïde astaxanthine kan het uithoudingsvermogen verbeteren, zo blijkt uit een rattenstudie.

In de Braziliaanse studie werden Wistar-ratten verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De ratten in de suppletiegroep kregen gedurende 45 dagen dagelijks 1 mg natuurlijke astaxanthine per kilogram lichaamsgewicht. Na afloop van de suppletieperiode moesten de ratten een zwemtest afleggen waarbij ze zich maximaal inspanden. 

De tijd totdat de ratten uitgeput raakten van de zwemtest was in de suppletiegroep met 29% significant langer dan in de controlegroep (48 minuten versus 37 minuten). De wetenschappers vonden bewijzen voor het feit dat astaxanthine oxidatieve stress kan verminderen. Suppletie leidde tot een toename van de capaciteit om de overmatige ijzerproductie als gevolg van inspanning - en zijn pro-oxidatieve werking - te verminderen. Uit analyse van de scholspieren (beenspieren) van de ratten bleek dat de carotenoïde de activiteit van antioxidatieve enzymen in de mitochondriën verhoogde.

Astaxanthine heeft de potentie om het uithoudingsvermogen te verbeteren. In vervolgstudies moet onderzocht worden of suppletie met de antioxidant ingezet kan worden bij duursporten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen