Beter uithoudingsvermogen met astaxanthine

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Suppletie met de carotenoïde astaxanthine kan het uithoudingsvermogen verbeteren, zo blijkt uit een rattenstudie.

In de Braziliaanse studie werden Wistar-ratten verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De ratten in de suppletiegroep kregen gedurende 45 dagen dagelijks 1 mg natuurlijke astaxanthine per kilogram lichaamsgewicht. Na afloop van de suppletieperiode moesten de ratten een zwemtest afleggen waarbij ze zich maximaal inspanden. 

De tijd totdat de ratten uitgeput raakten van de zwemtest was in de suppletiegroep met 29% significant langer dan in de controlegroep (48 minuten versus 37 minuten). De wetenschappers vonden bewijzen voor het feit dat astaxanthine oxidatieve stress kan verminderen. Suppletie leidde tot een toename van de capaciteit om de overmatige ijzerproductie als gevolg van inspanning - en zijn pro-oxidatieve werking - te verminderen. Uit analyse van de scholspieren (beenspieren) van de ratten bleek dat de carotenoïde de activiteit van antioxidatieve enzymen in de mitochondriën verhoogde.

Astaxanthine heeft de potentie om het uithoudingsvermogen te verbeteren. In vervolgstudies moet onderzocht worden of suppletie met de antioxidant ingezet kan worden bij duursporten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen