Ongeboren baby traint mee

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De hartfrequentie van de foetus wordt beïnvloed door de fysieke activiteit van de moeder in het laatste trimester van de zwangerschap.
Aan 50 zwangere vrouwen werd in de 36e week van de zwangerschap gevraagd naar hun fysieke activiteiten tijdens de zwangerschap en gedurende de 3 maanden voorafgaand aan de zwangerschap. Tevens werd werden de hartfrequentie, hartslagvariabiliteit en de sympathovagale balans (balans in het autonome zenuwstelsel) van de foetus gemeten. In de analyse werd gecorrigeerd voor beïnvloedende factoren waaronder de leeftijd en rusthartslag van de moeder, de gewichtstoename en BMI voor de zwangerschap en de fysieke activiteit van de foetus.
Bij een hoge inspanningsintensiteit nam de hartslagfrequentie van de foetus significant af. De totale duur van lichamelijke activiteit in het derde trimester leidde tot een significante toename van de hartslagvariabiliteit van de foetus. De sympathovagale balans werd niet beïnvloed door de fysieke inspanning die de moeder leverde.
Het lijkt erop dat baby's al in de baarmoeder getraind kunnen worden. De hartfrequentie van de foetus wordt op een dusdanige wijze beïnvloed die vergelijkbaar is met een trainingseffect.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen