Atleet gebaat bij omega-3

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met omega 3-visvetzuren leidt tot een beter functioneren van zenuwen en spieren en vermindert vermoeidheid bij atleten.

Er namen dertig mannelijke atleten deel aan de studie. Ze hadden een gemiddelde leeftijd van 25 jaar en trainden zo’n zeventien uur per week. Aan het begin van de studie werden bloedmonsters verzameld. Ook werd de elektrische activiteit van spieren gemeten met behulp van een elektromyografie (EMG) en werden er diverse prestatietesten afgenomen waaronder een sprinttest op een fietsergometer (‘Wingate-test’). De deelnemers kregen vervolgens gedurende 21 dagen 5 ml zeehondenolie (375 mg EPA, 230 mg DPA en 510 mg DHA) of een placebo (5 ml olijfolie). Daarna werden opnieuw bloedmonsters en testen afgenomen.

Suppletie met de omega 3-visvetzuren leidde in vergelijking met de placebo tot een significant hogere EPA-concentratie in het bloedplasma. De concentraties van DPA en DHA verschilden niet significant. Suppletie leidde bovendien tot een significante toename van de spierfunctie, zoals bleek uit een verbetering van de EMG-waarde van 20% van de dijbeenspier vastus lateralis. Ook leidde suppletie tot minder vermoeidheid in vergelijking met de placebo zoals bleek uit de fietsergometertest. Het verschil in tijdsprestaties was niet heel duidelijk. Wel waren er in de suppletiegroep meer mannen die een verbetering van de tijdprestatie lieten zien dan in de placebogroep (50% versus 33%).

Volgens de onderzoekers zorgen omega 3-visvetzuren voor een verbetering van de celmembranen. Dit komt ten goede van de zenuwfunctie en kan spierschade verminderen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen