Bevolkingsonderzoek borstkanker geen zin

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het preventief uitvoeren van mammografie zoals in Nederland gebeurt via het bevolkingsonderzoek, leidt niet tot minder sterfte. Dit is de conclusie van de Deense arts-onderzoeker Peter Gøtzsche die medeoprichter is van de Cochrane Collaboration. De publicaties van de Cochrane Collaboration evalueren medisch-wetenschappelijk onderzoek op basis van het best mogelijke wetenschappelijke bewijs. Deze Cochrane reviews staan wereldwijd hoog aangeschreven.

In 2001 publiceerde Gøtzsche zijn eerste Cochrane review over het screenen van borstkanker middels mammografie. Twaalf jaar later, in 2013, publiceerde hij een update van de review en momenteel ligt een herziene publicatie op de plank.

De bijgewerkte sterftecijfers laten ten opzichte van de eerdere publicaties nog duidelijker zien dat mammografiescreening geen levens redt. Er werd hierbij naast directe sterfte als gevolg van borstkanker ook gekeken naar algehele sterfte en sterfte als gevolg van andere kankersoorten. Wanneer dit in ogenschouw werd genomen, werd geen significant effect van borstkankerscreening gezien op de sterftekans. Daarentegen werd in de gescreende groep tot 30% significant vaker een borstamputatie of een borstbesparende operatie uitgevoerd. 

Het preventief screenen op borstkanker middels mammografie draagt niet bij aan de levensverwachting van vrouwen maar kan wel schade toebrengen, zo concludeert Gøtzsche.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen