Bietensap gunstig voor hart en vaten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van nitraatrijk bietensap heeft positieve effecten op het hart- en vaatstelsel en kan zodoende het uithoudingsvermogen tijdens inspanning verbeteren.

Aan de crossover-studie namen veertien gezonde mannen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar deel. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld. Ze kregen gedurende vijftien dagen dagelijks 70 ml nitraatrijk bietensap met een relatief lage nitraatconcentratie van 400 mg óf eenzelfde hoeveelheid bietensap zonder nitraat. Na een tussenperiode van twee weken kregen de mannen het andere sap.

De consumptie van nitraatrijk bietensap leidde tot een verdubbeling van de nitraatconcentratie in het bloedplasma. Het nitraatrijke sap leidde tot een significante afname van de boven- en onderdruk. Tevens nam de gemiddelde arteriële bloeddruk significant af, evenals de perifere weerstand. Dit was het geval in rust én bij inspanning. Tijdens inspanning werd tevens een afname gezien van de Rate Pressure Product (RPP). De RPP wordt berekend door de hartslag te vermenigvuldigen met de systolische bloeddruk en is een indicatie voor de hoeveelheid stress waaraan de hartspier wordt blootgesteld. Tenslotte werd er een verbetering van de endotheelfunctie van 5% gezien na consumptie van het nitraatrijke bietensap.

Nitraatrijk bietensap verlaagt de bloeddruk en de vasculaire weerstand in rust en tijdens inspanning. Het effect wordt waarschijnlijk bewerkstelligd door een endotheelafhankelijke vaatverwijding en verklaart het feit dat in eerdere studies positieve effecten zijn gezien van bietensap tijdens inspanning.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen