Bij vrouwen kalium belangrijk voor bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het verband tussen de inname van kalium, de bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten blijkt afhankelijk van het geslacht. Vooral vrouwen met een hoge zoutconsumptie hebben baat bij een hoge kaliuminname.

Kalium en natrium zijn mineralen in de voeding die samen betrokken zijn bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam en zo invloed hebben op de bloeddruk. Voor het onderzoek werden gegevens verzameld van meer dan 11.000 vrouwen en meer dan 13.000 mannen in een leeftijd van 40 tot 79 jaar. De deelnemers werden gedurende twintig jaar gevolgd. Op basis van de uitscheiding van natrium (bestanddeel van zout) en kalium (vooral te vinden in groente en fruit) in urinemonsters werd een inschatting gemaakt van de inname van beide stoffen via de voeding. Tevens werd de bloeddruk gemeten en werd nagegaan of de deelnemers een hart- of vaatziekte kregen waarvoor ze in het ziekenhuis werden opgenomen of aan overleden. 

Bij vrouwen met een hoge natriuminname bleek de bloeddruk significant te dalen als ze voldoende kalium binnenkregen. Iedere gram verhoging van de kaliuminname ging gepaard met een 2,4 mmHg daling van de bovendruk. Dit verband werd niet gezien bij mannen. Bij zowel mannen als vrouwen was een hoge kaliuminname gerelateerd aan een kleiner risico op een ernstige hart- of vaataandoening. Vrouwen met een hoge kaliuminname hadden met 11% significant minder kans op een hart- of vaatziekte. Mannen hadden met 7% minder kans hierop. 

Kaliumrijke voeding kan de nadelige effecten van te veel zout reduceren. Het effect is vooral merkbaar bij vrouwen met een hoge zoutconsumptie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen