Blaaskanker door kraanwater?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het drinken van kraanwater en van dranken bereid met kraanwater kan mogelijk het risico van blaaskanker verhogen. Dit concluderen de onderzoekers na het bestuderen van zes onderzoeken.
De resultaten waren gebaseerd op de gegevens van 2749 personen met blaaskanker en 5150 kankervrije controlepersonen. Het onderzoek betrof personen die in diverse landen woonden, namelijk de Verenigde Staten, Canada, Finland, Frankrijk en Italië. De gegevens waren gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, roken, beroep en ontwikkeling.
Bij een toenemend gebruik van kraanwater werd ook een toename van blaaskanker bij mannen gevonden. Voor vrouwen werd geen verband gevonden. Mannen die meer dan 3,5 liter water per dag dronken hadden in vergelijking met degenen die minder dan 2 liter per dag dronken 33% meer kans op blaaskanker. Voor degenen die meer dan 2 liter per dag dronken was het risico zelfs 50% meer dan voor degenen die minder dan een halve liter kraanwater dronken. Voor mannen en vrouwen samen was dit verschil 46%. Ook het drinken van meer dan vijf kopjes koffie per dag, gemaakt van kraanwater, was geassocieerd met een toename van het blaaskankerrisico bij mannen, vooral bij degenen die rookten. Er werd geen toegenomen risico gevonden bij gebruik van ander water dan kraanwater. Dit doet vermoeden dat kankerverwekkende stoffen in het kraanwater verantwoordelijk zijn voor de gevonden resultaten. Het corrigeren voor trihalomethaan, een bijproduct van desinfectie van water met chloor, kon de gevonden resultaten echter niet veranderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.