Bonen en bessen meest antioxidatief

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Bonen en bessen zijn de voedingmiddelen met de grootste antioxidatieve capaciteit. Dit concluderen onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van Landbouw uit onderzoek met meer dan honderd voedingsmiddelen.
Onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om de antioxidatieve capaciteit van voedingsmiddelen te meten. Zij doen dit met de Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) test. Deze test meet hoe groot het vermogen is om vrije radicalen aan te pakken. Hierbij wordt niet gekeken naar de werking van afzonderlijke antioxidanten, maar wordt uitgegaan van de totale antioxidatieve werking. Voor het onderzoek werd de antioxidatieve capaciteit van groenten, (gedroogd) fruit, noten, kruiden, granen, kindervoeding en vele andere voedingsmiddelen gemeten.
Bonen en bessen waren de voedingsmiddelen die de grootste antioxidatieve capaciteit hadden. De gedroogde kleine rode bonen namen de eerste plaats in. De capciteit van groenten en fruit verschilde vaak per regio en seizoen. Hiernaast was ook de bewerking van invloed. Eenzelfde product kon significant meer of minder actief zijn wanneer het vers, gekookt of geschild was. Bosbessen waren vers het meest antioxidatief. Opvallend was ook dat voorzichtig verwarmen van tomaten zorgde voor een verbeterde antioxidatieve capaciteit, waarschijnlijk omdat dan pas het antioxidatieve lycopeen wordt vrijgezet.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.