Borstvoeding goed voor IQ en economie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Borstvoeding komt de economie ten goede. Dit blijkt uit een berekening van Britse wetenschappers.

De wetenschappers maakten gebruik van gegevens van de Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), een cohortstudie waaraan in 1991 zo’n 14.000 zwangere vrouwen en hun kinderen deelnamen. In de cohortstudie werd bijgehouden of en hoelang de kinderen borstvoeding kregen. Zestien jaren later werden de schoolprestaties van de kinderen gemeten.

Uit de vragenlijsten bleek dat 26% van de kinderen nooit borstvoeding had gekregen. De leerprestaties van deze kinderen werden vergeleken met die van kinderen die wél borstvoeding hadden gehad. Er bleek een verband tussen borstvoeding en hun cognitieve ontwikkeling. Kinderen die borstvoeding kregen lieten significant betere schoolprestaties zien. Dit werd niet beïnvloed door andere factoren.

In Groot-Brittannië is het bruto levensinkomen van personen die het vijfde en hoogste niveau van het UK General Certificate of Secondary Education (GCSE) examen halen met gemiddeld 88.000 euro hoger in vergelijking met personen die een lager educatieniveau behalen. Op basis van deze gegevens berekenden de wetenschappers dat borstvoeding gedurende de eerste zes levensmaanden het bruto levensinkomen van het kind kan verhogen met gemiddeld 5500 euro. Borstvoeding gedurende een langere periode kan dit extra inkomen verdubbelen.

Per jaar worden zo’n 800.000 Britse kinderen geboren. Wanneer het percentage borstgevoede kinderen met 1% zou toenemen, zou dit de Britse economie meer dan veertig miljoen euro opleveren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen