Borstvoeding voorkomt gewichtsproblemen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Wanneer baby’s lang borstvoeding krijgen, vermindert de kans dat ze tijdens hun jeugd te zwaar worden. Wanneer de borstvoeding langer dan zes maanden wordt gegeven, dan zijn de gezondheidsvoordelen, lang nadat de borstvoeding gestopt is nog merkbaar.
Dit is de conclusie van dr. Laurence Grummer-Strawn van de Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta in de VS.
Tussen 1988 en 1992 werd een studie gedaan onder 177.304 kinderen uit families met een laag inkomen. Minder dan eenderde van de kinderen had borstvoeding gekregen en maar 6% had langer dan zes maanden borstvoeding gekregen.
Het bleek dat kinderen die geen of minder dan een maand borstvoeding hadden gekregen, meer gewichtsproblemen op hun vierde jaar hadden ontwikkeld dan kinderen die langer borstvoeding hadden gekregen. Het effect bleek alleen van toepassing op blanke kinderen en niet op Spaanse of donkere kinderen terwijl deze kinderen eenderde van de deelnemers uitmaakte.
Verder bleek dat 15% van de blanke kinderen die nooit borstvoeding hadden gekregen, te zwaar was, terwijl dit maar bij 7% van de kinderen die tenminste een jaar borstvoeding hadden gekregen het geval was. Blanke kinderen die zes tot twaalf maanden borstvoeding hadden gekregen, hadden 30% minder kans op overgewicht dan kinderen die nooit borstvoeding hadden gekregen. Bij meer dan twaalf maanden borstvoeding was dit zelfs 51%.
Van de Spaanse kinderen was tussen de 22 en 29% te zwaar en bij zwarte kinderen was dit tussen de 13 en 19%, waarbij de duur van borstvoeding weinig invloed had.
Borstvoeding ongeacht de duur bleek ook beschermend te zijn tegen ondergewicht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen