Borstkanker van kat op mens?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In de afgelopen vijftig jaar verschenen er herhaaldelijk publicaties waarin gesteld wordt dat borstkanker een ziekte zou zijn die van het dier op de mens kan overgaan. Bekend is dat een muizenvirus, het mouse mammary tumor virus of MMTC, de meest voorkomende oorzaak is van borstkanker bij muizen. MMTV wordt bij muizen overgedragen via de kiembaan als endogene provirussen en exogeen als infectueuze virionen.
Een overzicht van de literatuur van de voorbije zestig jaar wijst op het bestaan van een humane homoloog van het MMTV. Vooral recente onderzoeksresultaten door verschillende onafhankelijke laboratoria wijzen in deze richting. DNA-fragmenten afkomstig uit humane borsttumoren vertoonden sterke overeenkomsten met MMTV. Voorts werd aangetoond dat de groep van virussen waartoe MMTV behoort, namelijk de bèta-retrovirussen, niet alleen bij muizen voorkomt. De bewuste virusgroep blijkt frequent voor te komen bij knaagdieren, katachtigen en primaten.
Een andere bevinding was dat sommige huiskatten besmet kunnen zijn met een naaste verwant van het MMTV. Dit zou epidemiologische betekenis kunnen hebben voor humane borstkanker. Katten kunnen door het eten van muizen geïnfecteerd raken met MMTV en vervolgens het virus op de mens overdragen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen