Muizenstudie: astaxanthine bevordert insulinesensitiviteit

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Astaxanthine verhoogt de insulinegevoeligheid en vermindert oxidatieve stress. Ook verlaagt het de concentratie ontstekingsbevorderende cytokinen en de opslag van lichaamsvet. Dit blijkt uit een muizenstudie.
Mannelijke albinomuizen werden verdeeld in 2 groepen en kregen maaltijden met een hoog vet- en fructosegehalte of maaltijden gebaseerd op zetmeel (controlegroep). Na 15 dagen werden de groepen opnieuw gesplitst: de muizen kregen 6 mg/kg lichaamsgewicht astaxanthine in olijfolie of alleen olijfolie. Na 60 dagen werd het bloed, spier- en vetweefsel onderzocht.
Bij de muizen op het vet- en fructoserijke dieet verbeterde na suppletie met astaxanthine significant het lichaamsgewicht, hyperglycemie, hyperinsulinemie, concentratie tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa) en interleukine-6 (IL-6). Suppletie met astaxanthine leidde eveneens tot een significante afname van de vetzuurconcentratie en oxidatieve stress in zowel skeletspieren als het vetweefsel. Tevens verbeterde de insulinegevoeligheid van de cellen in de skeletspieren door een toename van de insulinesignalering in skeletspieren.
In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat astaxanthine de insulinesensitiviteit van muizen verbetert door activatie van het insulinesignaal in de spiercellen, vermindering van oxidatieve stress, een verminderde vetopslag en een afname van de concentratie ontstekingsbevordende cytokinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen