NAC verlaagt homocysteïne

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met N-acetylcysteïne (NAC) leidt tot een significante afname van de homocysteïnespiegel. Bovendien heeft het een bloeddrukverlagend effect. Een verhoogde homocysteïnespiegel is een risicofactor voor hart- en vaataandoeningen.

De wetenschappers bekeken opnieuw de resultaten van twee klinische, gerandomiseerde studies waaraan in totaal 82 mannen van middelbare leeftijd deel hadden genomen. De helft van de mannen had een normaal vetspectrum, bij de andere helft was sprake van een verhoogd cholesterolgehalte (>5,7 mmol/l) of een verhoogd triglyceridengehalte (>1,7 mmol/l). Tevens werd er een onderscheid gemaakt naar het rookgedrag. De deelnemers hadden gedurende vier weken dagelijks een supplement met 1,8 gram NAC of een placebo gekregen.

Suppletie met NAC leidde tot een significant lagere homocysteïnespiegel van 12%. In de placebogroep was daarentegen een toename te zien van de homocysteïnespiegel met 4%. Onder invloed van NAC werd tevens een significante toename gezien van de cysteïneconcentratie met gemiddeld 28%. Suppletie met NAC was niet van invloed op het vetspectrum of het rookgedrag. Echter, bij mannen met een verstoord vetspectrum en een verhoogde bloeddruk leidde NAC-suppletie tot een significante daling van zowel de boven- als onderdruk.

Suppletie met NAC gedurende vier weken kan de homocysteïnespiegel verlagen, onafhankelijk van het vetspectrum en het rookgedrag. Een verhoogde inname van cysteïne kan overwogen worden bij de preventie van cardiovasculaire aandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen