Calcium: de zesde smaak?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Dr. Michael Tordoff van het Monell Chemical Senses Center in Philadelphia rapporteerde tijdens een congres van de American Chemical Society dat hij op de tong van muizen twee receptoren had gevonden voor calcium. Hiermee toont hij aan dat er een smaakgevoeligheid voor het mineraal calcium zou bestaan. Aangezien muis en mens veel genen gemeen hebben, menen zij dat de mens ook over een ‘calciumsmaak’ beschikt.
In het onderzoek werd ontdekt dat de smaak van calcium door twee receptoren op de tong, namelijk CaSR en TiR3, wordt gedetecteerd. Het CaSR is een calciumgevoelige receptor die reeds eerder gevonden is in de bijschildklieren, de nieren, de hersenen en het maagdarmkanaal. De receptor TiR3 is onderdeel van de ‘zoete smaak-receptor’. Vergelijkend genetisch onderzoek onder veertig muizenstammen met verschillen in smaakgevoeligheid voor calcium, identificeerde twee specifieke calciumsmaakgenen. Verder onderzoek moet duidelijk maken of de ontdekking van twee calciumsmaakgenen in muizen ook opgaat voor de mens.
Volgens Tordoff smaakt calcium ‘calciumy’. Hij weet er geen betere omschrijving voor te geven. Het is bitter, ook een tikje zuur en nog méér, wat het uniek maakt. Ter illustratie geeft hij het voorbeeld van de smaak van leidingwater. Hierin is de ‘calciumsmaak’ tamelijk aangenaam. Maar bij hogere calciumconcentraties wordt deze smaak in toenemende mate als onaangenaam ervaren. Een ander voorbeeld volgens Tordoff is die van calciumrijke groenten waartoe boerenkool, paksoi, groene kool en pompoen worden gerekend. Er bestaat een sterk verband tussen de bittere smaak van sommige groenten en het calciumgehalte, waardoor mensen deze niet eten omdat de smaak geassocieerd is met een hoog gehalte aan calcium.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen