Kanker: vitamine C infuus vermindert inflammatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C vermindert inflammatie bij personen met kanker die een ketogeen dieet volgen. 

Aan het onderzoek namen vijftien proefpersonen deel. Ze hadden een gevorderde vorm van kanker en volgden allen een ketogeen dieet. De deelnemers kregen één- tot tweemaal per week een infuus met 15 tot 40 gram vitamine C per keer. Gedurende een week werd gemiddeld een dosis van 59 gram vitamine C toegediend. Vervolgens werd het effect op biomarkers voor inflammatie bekeken.

Intraveneuze toediening van een hoge dosis vitamine C leidde na een behandelperiode van een week tot een significante daling van de ontstekingsmarker CRP (C-reactief proteïne) en BSE (erytrocytbezinkingssnelheid). Beide zijn biomarkers voor inflammatie. Tevens had vitamine C-infusie invloed op de nierfunctie. Dit bleek uit het feit dat de creatinineconcentratie in het bloed significant toenam na een behandelperiode van een week. Dit duidt op een verminderd functioneren van de nieren.

Intraveneuze toediening van vitamine C vermindert inflammatie bij personen met kanker. De behandeling kan echter nadelig zijn voor de nierfunctie. De wetenschappers adviseren om de nierfunctie te vervolgen gedurende vitamine C-infusie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen